Hazugságok és igazságok a repülés anyagi részéről

Előzmény

Manapság egyre szélesebb körben érhető el a repülés, és közel nem számít olyan luxusnak, mint gondolnád.

Vasárnap reggel jelent meg a penzcentrum.hu oldalán egy cikk a kisgépes repülésről, amely igazi luxushobbiként és egyben számos tévhittel teli festi le ez a világot.

Kezdésként egy globális összefoglalóval kezdek majd végigfutva a cikket belemegyek a részletekbe.

Reakció

A cikk jó összefoglaló, a motoros képzés költségeit jól levezeti, de számos olyan dolgot is közöl, ami tévhitet és félelmet kelt egy leendő pilótában.

Az én célom alapvetően a leendő pilóták segítése és motiválása, emiatt írtam meg és adtam ki bő egy éve a Megvalósult Pilóta Álmok könyvet. Idén is, bár megkésve – várhatóan ősszel – jön egy újabb, Pilóta leszek címmel.

Ha már olvastad a tavaly megjelentet, akkor tudod, hogy mekkora löketet tud adni, ha még nem, akkor ajánlom hogy szerezd meg.

Mivel jómagam már négy éve benne vagyok a kisgépes repülés világban és sokkal jobban átlátom ezt a területet, mint a Pénzcentrum újságírója, ezért ebben a cikkben bemutatom neked, hogy mi is a valóság ezt a nagy luxust illetően.

Napjainkban a motoros PPL képzés ára 1,8 millió Ft, ez teljesen korrekt infó. Vannak kedvezőbb lehetőségek, de erről majd később. Maradjuk most az 1,8 milliónál.

Érdekel a pilótaképzés?
Akkor a Pilóta leszek könyvben mindenre megtalálod a választ! Most egy rakás bónuszt is kapsz hozzá! Klikk a könyvre és nézd meg a részleteket!

Érdekel a könyv!

Csak az ár számít…

Hallani, hogy manapság mindenkinek csak az ár számít, igaz? Minden bizonnyal te is kizárólag Ladát és Daciát látsz az utakon. Hiszen ez a két legolcsóbb autó és ugye mindenkinek az ár számít…

Egy új Lada vagy Dacia ára 10 ezer Forint híján 2 millió Forinttól indul. Ezek szerint ha megveszem a piac legolcsóbb autóját, akkor az luxus kiadásnak számít? Természetesen nem, autóra szükség van, pontosabban jó, ha van. A magyar nép viszont a Suzuki Vitarát veszi mint a cukrot (folyamatosan vezeti az eladási statisztikát), ami 4,59 millióról indul.

Ez alsó hangon is 2,6 milliós különbség a két korábban említett modellhez képest. Azt viszont nem mondhatjuk, hogy aki Vitarával jár az igazi luxusban él, igaz? Pedig vehetne egy 2 milliós autót, a maradék 2,6 millióból pedig máris megvan a pilótaképzés ára. Valóban, ez a repülés egy brutál drága, luxus hobbi…

Manipuláció

Előreszaladok a cikk utolsó mondatára, ami egyben a fő mondandó is:
„Bármerről is nézzük a dolgot, ezt a hobbit még jó ideig biztos, hogy csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak.”

Ez a legnagyobb hazugság és megvezetés. Ugyanazt a szemléletet hozza, mint amit az iskolában sokakba próbáltak beleverni a manipulatív tanmesék. Szegénynek kell lenni, mert akkor vagy jó és becsületes. Ugye? Szinte minden történet így kezdődött. Volt egy szegény ember… És a végén kigyőzött a földesúr felett? Hát persze, hogy a szegény legény.

Ergo, szegénynek lenni jó. A gazdagok meg rosszak, ezért „A rosszakat el kell ítélni ” – ahogy Gino is mondta a majálisos videóban. A Titanic filmben is mit látsz, mi az üzenete? A gazdagok fent elvannak maguknak, unatkoznak, az alsó szinten a szegények mulatnak, jól érzik magukat. Mit sugallt ez is? Jobb a szegénység.

Sokan a fenti dolgok és a nem megfelelő programozás miatt szegénységtudatban élnek. Emiatt nem is tudják elképzelni azt, hogy ők is lehetnek gazdagok, elérhetik az álmaikat legyen az repülés vagy bármi más. Hogy állsz a pénzhez? Piszkos anyagiak? Ha ezeket mondod, így beszélsz a pénzről, akkor ne várd, hogy több vagy sok pénzed lesz. Pedig sokat keresni nem szégyen és nem leszel rossz ember akkor, ha tehetőssé válsz.

Hiányérzet

Ismét felidézve a mondatot:

„Bármerről is nézzük a dolgot, ezt a hobbit még jó ideig biztos, hogy csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak.”

Bármerről… Talán nem nézte meg elég oldalról a hobbirepülést a szerző, ugyanis számos olyan lehetőség van, amikor szinte fillérekért repülhetünk. Záró mondatként a fent említett sor azért is erős, mert a Pénzcentrum oldal azt ígéri a FB oldalán, hogy „Házhoz visszük a pénzügyeket.”

A cikk végén én azt vártam volna, hogy legalább valami segítséget vagy ajánlást kapok, hogy miként lehet ezt az irdatlan, 2 milliós luxusvagyont összekaparni. Nem tették meg, ezért igyekszem segíteni ebben is.

Gondolkodj másképp…

Újságíró riportot készít az elmegyógyintézetben. Azt kérdi a főorvostól:
– Hogyan állapítják meg egy páciensről, hogy már elhagyhatja a kórházat?
– Vannak olyan feladataink, amiket helyesen végrehajtva bizonyíthatják elmeállapotukat.
– Tudna egy ilyen példát mondani?
– Persze. Vegyük például ezt: van egy kád, teli vízzel. Van a fürdőszobában három tárgy, egy kiskanál, egy pohár és egy vödör. Melyikkel tüntetné el a vizet a kádból?
– Ó, hát ez egyszerű! Minden normális ember a vödröt választaná.
– Nem, minden normális ember kihúzná a dugót a kádból…

Megvan a lényeg? Gondolkodj másképp!

Gondolkodj másképp a pénzről és repülés költségeiről. Sajnos ezt a szemléletet ez a cikk nem tudta visszaadni. Mutatni fogom, hogyan kell másképp gondolkodni és hogyan lehetséges összeszedni a hobbi repüléshez szükséges összeget.

Nem könnyű utat ígérek, de kitartással, tanulással és alázattal meg lehet szerezni. Elvégre a repülésnél is főként erre a három dologra lesz szükséged. Menjünk végig most a cikken, kiemelve és korrigálva a pontatlan részeket.

Érdekel a pilótaképzés?
Akkor a Pilóta leszek könyvben mindenre megtalálod a választ! Most egy rakás bónuszt is kapsz hozzá! Klikk a könyvre és nézd meg a részleteket!

Érdekel a könyv!

Pénzeszsák

„Utánajártunk, mennyibe kerül ma egy hobbipilóta képzés, és kiszámoltuk, hogy utána mekkora zsák pénzre van szükséged, ha valóban hobbiként szeretnéd űzni a kisgépes repülést.”

Nincs pénzeszsákom és a pilótákat sem láttam még azzal járni a reptérre. Tény, hogy először egy nagyobb összeget kell befektetni, amíg megszerzi az ember a jogosítást, de utána igen olcsóvá tud válni a repülés. Azt ugyanis elfelejtette megemlíteni a cikk, hogy manapság már legálisan meg lehet osztani a repülés költségeit.

Profitot nem termelhetek, de ha megvan szakszolgálati engedélyem, akkor elvihetek valakit úgy, hogy beszáll a költségekbe. Az arányokról nem szól a jogszabály, akár 90% utas 10% pilóta elosztást is lehet alkalmazni. Ekkor egy óra a pilótának mindössze néhány ezer Ft-ba kerül. Az utas is jól jár, mert kedvező áron tud repülni fél vagy egy órát és a pilóta is. Win-win szituáció.

Luxus a reptéren

„Ha annyira sok pénzed van, hogy már nem tudod hova tenni, és az ablakon mégsem szeretnéd kiönteni – pedig az arra járóknak nagy szolgálatot tennél vele -, akkor mindenképp kezdj kisgéppel repülni.”

Igen, a pilóták már valóban nem tudják hova tenni a pénzüket. Luxushobby révén hemzsegnek a Ferrarik, Lamborghinik, Bentleyk is a reptereken. Elvégre legyen jó autónk is, ha már repülünk. Ezek után joggal lehet azt hinni, hogy minden pilóta beképzelt, virsli nyakú, kigyúrt, tetkós köcsög.

Baromira nem. Tudod mennyi lemondással és komoly erőfeszítéssel jár az, hogy valaki elkezdje a repülést? Van olyan ismerősöm, aki Angliában pincérkedik, hogy összeszedje a pénzt a nagygépes képzésre. Más busszal meg vonattal jár ki a reptérre, mert nincs saját autója.

A többség meggondolja, hogy mire költ. Nem csinálja naponta vagy óránként a jó magyar szokásnak megfelelő wellness programot: káve-konyak-cigi, káve-konyak-cigi… Nem jár évente kétszer ötcsillagos all inclusive nyaralásra és még sorolhatnám.

Látva egyes pilóta növendékeket, hogy mi mindenről mondanak le és mit meg nem tesznek azért, hogy repüljenek… Nagy tiszteletben tartom őket ezért, minden elismerésem azért a magatartásért, amit képviselnek. Látom és tapasztalom, hogy nem kell, hogy felvesse az embert a pénz, ha repülni akar.

Magán repülőgép. Kinek?

„Hanem végezz el egy hobbipilóta tanfolyamot, bérelj, majd később vegyél kisrepülőt, amivel már egyedül is repkedhetsz.”

Egyedül repülni bérelt géppel is lehet, sőt a tanfolyam ideje alatt 22 óra után már egyedül repülsz, nem is kell teljesen elvégezni a tanfolyamot, hogy az egyedül repülés élményét átéld. Az, hogy egy idő után venni kell saját repülőt ismételten nagy tévhit.

5 éve repülök és nincs saját gépem. Nem is valószínű, hogy lesz. Évi 150 óra az a határ, ahol már megéri elgondolkodni, hogy lehet érdemes lenne saját géppel repülni. Évi 150 óra viszont brutál sok. Ennyit csak az repül, aki oktat, de ő minden nap órákat a levegőben van.

Ők évi 500 órát is megrepülnek, de egy hobbipilóta ha évi 30-50 órát repül, arra már azt mondja, hogy elég és széles vigyorral emlékezik vissza a sok élményre december 31-én.

Nem csak gazdagoknak

„Azt persze nem szabad szem elől téveszteni, hogy nem véletlenül népszerű hobbi a repülés a gazdagok körében: óriási élmény, és bizony nagyon gyorsan „függőséget” okoz.”

Nem csak a gazdagoknak óriási élmény, ez pénztől független. A függőség viszont igaz. Nem véletlenül hívom legális drognak a repülést. Na de melyik hobbi nem ilyen? Melyik hobbi nem kerül pénzbe? Mi a picsát csináljon az ember ha nincs hobbija?

Üljön otthon búval bélelten, magába fordultan és azon gondolkozzon, hogy mennyire szerencsétlen? Hobbi kell! A hobbi pedig bizony pénzbe kerül. Tény, hogy a repülés nem a legolcsóbb, de van számos hobbi, ami legalább ennyibe kerül, ha nem többe.

És azokat az embereket sem veti fel a pénz. A hobbyra költeni jó. A hobbi élmé