Hazugságok és igazságok a repülés anyagi részéről

Előzmény

Manapság egyre szélesebb körben érhető el a repülés, és közel nem számít olyan luxusnak, mint gondolnád.

Vasárnap reggel jelent meg a penzcentrum.hu oldalán egy cikk a kisgépes repülésről, amely igazi luxushobbiként és egyben számos tévhittel teli festi le ez a világot.

Kezdésként egy globális összefoglalóval kezdek majd végigfutva a cikket belemegyek a részletekbe.

Reakció

A cikk jó összefoglaló, a motoros képzés költségeit jól levezeti, de számos olyan dolgot is közöl, ami tévhitet és félelmet kelt egy leendő pilótában.

Az én célom alapvetően a leendő pilóták segítése és motiválása, emiatt írtam meg és adtam ki bő egy éve a Megvalósult Pilóta Álmok könyvet. Idén is, bár megkésve – várhatóan ősszel – jön egy újabb, Pilóta leszek címmel.

Ha már olvastad a tavaly megjelentet, akkor tudod, hogy mekkora löketet tud adni, ha még nem, akkor ajánlom hogy szerezd meg.

Mivel jómagam már négy éve benne vagyok a kisgépes repülés világban és sokkal jobban átlátom ezt a területet, mint a Pénzcentrum újságírója, ezért ebben a cikkben bemutatom neked, hogy mi is a valóság ezt a nagy luxust illetően.

Napjainkban a motoros PPL képzés ára 1,8 millió Ft, ez teljesen korrekt infó. Vannak kedvezőbb lehetőségek, de erről majd később. Maradjuk most az 1,8 milliónál.

Érdekel a pilótaképzés?
Akkor a Pilóta leszek könyvben mindenre megtalálod a választ! Most egy rakás bónuszt is kapsz hozzá! Klikk a könyvre és nézd meg a részleteket!

Érdekel a könyv!

Csak az ár számít…

Hallani, hogy manapság mindenkinek csak az ár számít, igaz? Minden bizonnyal te is kizárólag Ladát és Daciát látsz az utakon. Hiszen ez a két legolcsóbb autó és ugye mindenkinek az ár számít…

Egy új Lada vagy Dacia ára 10 ezer Forint híján 2 millió Forinttól indul. Ezek szerint ha megveszem a piac legolcsóbb autóját, akkor az luxus kiadásnak számít? Természetesen nem, autóra szükség van, pontosabban jó, ha van. A magyar nép viszont a Suzuki Vitarát veszi mint a cukrot (folyamatosan vezeti az eladási statisztikát), ami 4,59 millióról indul.

Ez alsó hangon is 2,6 milliós különbség a két korábban említett modellhez képest. Azt viszont nem mondhatjuk, hogy aki Vitarával jár az igazi luxusban él, igaz? Pedig vehetne egy 2 milliós autót, a maradék 2,6 millióból pedig máris megvan a pilótaképzés ára. Valóban, ez a repülés egy brutál drága, luxus hobbi…

Manipuláció

Előreszaladok a cikk utolsó mondatára, ami egyben a fő mondandó is:
“Bármerről is nézzük a dolgot, ezt a hobbit még jó ideig biztos, hogy csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak.”

Ez a legnagyobb hazugság és megvezetés. Ugyanazt a szemléletet hozza, mint amit az iskolában sokakba próbáltak beleverni a manipulatív tanmesék. Szegénynek kell lenni, mert akkor vagy jó és becsületes. Ugye? Szinte minden történet így kezdődött. Volt egy szegény ember… És a végén kigyőzött a földesúr felett? Hát persze, hogy a szegény legény.

Ergo, szegénynek lenni jó. A gazdagok meg rosszak, ezért “A rosszakat el kell ítélni ” – ahogy Gino is mondta a majálisos videóban. A Titanic filmben is mit látsz, mi az üzenete? A gazdagok fent elvannak maguknak, unatkoznak, az alsó szinten a szegények mulatnak, jól érzik magukat. Mit sugallt ez is? Jobb a szegénység.

Sokan a fenti dolgok és a nem megfelelő programozás miatt szegénységtudatban élnek. Emiatt nem is tudják elképzelni azt, hogy ők is lehetnek gazdagok, elérhetik az álmaikat legyen az repülés vagy bármi más. Hogy állsz a pénzhez? Piszkos anyagiak? Ha ezeket mondod, így beszélsz a pénzről, akkor ne várd, hogy több vagy sok pénzed lesz. Pedig sokat keresni nem szégyen és nem leszel rossz ember akkor, ha tehetőssé válsz.

Hiányérzet

Ismét felidézve a mondatot:

“Bármerről is nézzük a dolgot, ezt a hobbit még jó ideig biztos, hogy csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak.”

Bármerről… Talán nem nézte meg elég oldalról a hobbirepülést a szerző, ugyanis számos olyan lehetőség van, amikor szinte fillérekért repülhetünk. Záró mondatként a fent említett sor azért is erős, mert a Pénzcentrum oldal azt ígéri a FB oldalán, hogy “Házhoz visszük a pénzügyeket.”

A cikk végén én azt vártam volna, hogy legalább valami segítséget vagy ajánlást kapok, hogy miként lehet ezt az irdatlan, 2 milliós luxusvagyont összekaparni. Nem tették meg, ezért igyekszem segíteni ebben is.

Gondolkodj másképp…

Újságíró riportot készít az elmegyógyintézetben. Azt kérdi a főorvostól:
– Hogyan állapítják meg egy páciensről, hogy már elhagyhatja a kórházat?
– Vannak olyan feladataink, amiket helyesen végrehajtva bizonyíthatják elmeállapotukat.
– Tudna egy ilyen példát mondani?
– Persze. Vegyük például ezt: van egy kád, teli vízzel. Van a fürdőszobában három tárgy, egy kiskanál, egy pohár és egy vödör. Melyikkel tüntetné el a vizet a kádból?
– Ó, hát ez egyszerű! Minden normális ember a vödröt választaná.
– Nem, minden normális ember kihúzná a dugót a kádból…

Megvan a lényeg? Gondolkodj másképp!

Gondolkodj másképp a pénzről és repülés költségeiről. Sajnos ezt a szemléletet ez a cikk nem tudta visszaadni. Mutatni fogom, hogyan kell másképp gondolkodni és hogyan lehetséges összeszedni a hobbi repüléshez szükséges összeget.

Nem könnyű utat ígérek, de kitartással, tanulással és alázattal meg lehet szerezni. Elvégre a repülésnél is főként erre a három dologra lesz szükséged. Menjünk végig most a cikken, kiemelve és korrigálva a pontatlan részeket.

Érdekel a pilótaképzés?
Akkor a Pilóta leszek könyvben mindenre megtalálod a választ! Most egy rakás bónuszt is kapsz hozzá! Klikk a könyvre és nézd meg a részleteket!

Érdekel a könyv!

Pénzeszsák

“Utánajártunk, mennyibe kerül ma egy hobbipilóta képzés, és kiszámoltuk, hogy utána mekkora zsák pénzre van szükséged, ha valóban hobbiként szeretnéd űzni a kisgépes repülést.”

Nincs pénzeszsákom és a pilótákat sem láttam még azzal járni a reptérre. Tény, hogy először egy nagyobb összeget kell befektetni, amíg megszerzi az ember a jogosítást, de utána igen olcsóvá tud válni a repülés. Azt ugyanis elfelejtette megemlíteni a cikk, hogy manapság már legálisan meg lehet osztani a repülés költségeit.

Profitot nem termelhetek, de ha megvan szakszolgálati engedélyem, akkor elvihetek valakit úgy, hogy beszáll a költségekbe. Az arányokról nem szól a jogszabály, akár 90% utas 10% pilóta elosztást is lehet alkalmazni. Ekkor egy óra a pilótának mindössze néhány ezer Ft-ba kerül. Az utas is jól jár, mert kedvező áron tud repülni fél vagy egy órát és a pilóta is. Win-win szituáció.

Luxus a reptéren

“Ha annyira sok pénzed van, hogy már nem tudod hova tenni, és az ablakon mégsem szeretnéd kiönteni – pedig az arra járóknak nagy szolgálatot tennél vele -, akkor mindenképp kezdj kisgéppel repülni.”

Igen, a pilóták már valóban nem tudják hova tenni a pénzüket. Luxushobby révén hemzsegnek a Ferrarik, Lamborghinik, Bentleyk is a reptereken. Elvégre legyen jó autónk is, ha már repülünk. Ezek után joggal lehet azt hinni, hogy minden pilóta beképzelt, virsli nyakú, kigyúrt, tetkós köcsög.

Baromira nem. Tudod mennyi lemondással és komoly erőfeszítéssel jár az, hogy valaki elkezdje a repülést? Van olyan ismerősöm, aki Angliában pincérkedik, hogy összeszedje a pénzt a nagygépes képzésre. Más busszal meg vonattal jár ki a reptérre, mert nincs saját autója.

A többség meggondolja, hogy mire költ. Nem csinálja naponta vagy óránként a jó magyar szokásnak megfelelő wellness programot: káve-konyak-cigi, káve-konyak-cigi… Nem jár évente kétszer ötcsillagos all inclusive nyaralásra és még sorolhatnám.

Látva egyes pilóta növendékeket, hogy mi mindenről mondanak le és mit meg nem tesznek azért, hogy repüljenek… Nagy tiszteletben tartom őket ezért, minden elismerésem azért a magatartásért, amit képviselnek. Látom és tapasztalom, hogy nem kell, hogy felvesse az embert a pénz, ha repülni akar.

Magán repülőgép. Kinek?

“Hanem végezz el egy hobbipilóta tanfolyamot, bérelj, majd később vegyél kisrepülőt, amivel már egyedül is repkedhetsz.”

Egyedül repülni bérelt géppel is lehet, sőt a tanfolyam ideje alatt 22 óra után már egyedül repülsz, nem is kell teljesen elvégezni a tanfolyamot, hogy az egyedül repülés élményét átéld. Az, hogy egy idő után venni kell saját repülőt ismételten nagy tévhit.

5 éve repülök és nincs saját gépem. Nem is valószínű, hogy lesz. Évi 150 óra az a határ, ahol már megéri elgondolkodni, hogy lehet érdemes lenne saját géppel repülni. Évi 150 óra viszont brutál sok. Ennyit csak az repül, aki oktat, de ő minden nap órákat a levegőben van.

Ők évi 500 órát is megrepülnek, de egy hobbipilóta ha évi 30-50 órát repül, arra már azt mondja, hogy elég és széles vigyorral emlékezik vissza a sok élményre december 31-én.

Nem csak gazdagoknak

“Azt persze nem szabad szem elől téveszteni, hogy nem véletlenül népszerű hobbi a repülés a gazdagok körében: óriási élmény, és bizony nagyon gyorsan “függőséget” okoz.”

Nem csak a gazdagoknak óriási élmény, ez pénztől független. A függőség viszont igaz. Nem véletlenül hívom legális drognak a repülést. Na de melyik hobbi nem ilyen? Melyik hobbi nem kerül pénzbe? Mi a picsát csináljon az ember ha nincs hobbija?

Üljön otthon búval bélelten, magába fordultan és azon gondolkozzon, hogy mennyire szerencsétlen? Hobbi kell! A hobbi pedig bizony pénzbe kerül. Tény, hogy a repülés nem a legolcsóbb, de van számos hobbi, ami legalább ennyibe kerül, ha nem többe.

És azokat az embereket sem veti fel a pénz. A hobbyra költeni jó. A hobbi élmény. A repülés meg pláne. Ez egy olyan dolog, amikor ha életed utolsó napján visszagondolsz arra, hogy mit értél el, akkor bólogatva nyugtázod, hogy bizony a repülés megtanulása az egyik legjobb döntés és élmény volt az életben.

Mennyi az annyi?

“Határozottan kijelenthető, hogy az egyik legdrágább hobbi ma Magyarországon a kisgépes repülés.”

Határozottan kijelenthető, hogy számos ennél drágább hobbi is létezik. A kisgépes repülés a vitorlázórepüléssel indul, ami 150-200 ezer forintból elkezdhető. Ez az összeg arra elég, hogy B vizsgáig, azaz az első egyedül repülésig eljusson a növendék. Ez kb. 60-70 felszállást jelent és jó sok, egész napos hétvégét a reptéren. Napi 5 felszállással lehet kalkulálni, azaz alsó hangon is 6-7 kétnapos hétvége. A B vizsga után még további vizsgák jönnek, összességében kb. 400-500 ezer forintból már megvan a vitorla szakszó.

Aki gyorsabban akar haladni, annak ott a motoros vitorlázó és a PPL helyett LAPL szakszolgálati engedély. Az LAPL a PPL-el szemben nem 45, hanem csak 30 óra, bár véleményem szerint ez elég karcsú. A megfelelő magabiztossághoz jobb, ha egy 45 órás PPL-t választunk. Motoros vitorlázóval a PPL viszont nem érhető el, így marad a 30 órás képzés + azt követően maximum oktatóval még repül a növendék 10 órát.

Legyen 40 óra. Ez kb. 1 millióba kerül, mert a movit kevesebbet eszik, olcsóbb a bérlése, igaz kb. fele olyan lassú, mint egy motoros gép. A repülés szépségét viszont tökéletesen megadja ez a kategória is.

Érdekel a pilótaképzés?
Akkor a Pilóta leszek könyvben mindenre megtalálod a választ! Most egy rakás bónuszt is kapsz hozzá! Klikk a könyvre és nézd meg a részleteket!

Érdekel a könyv!

Hülyének néznek

“Akkor kerül ennyibe (1,85 millió a cikk szerint, de ugye mostanra már tudod, hogy sokkal kevesebb is lehet ez az összeg), ha elsőre sikerülnek a vizsgáid, és csak a minimális, kötelező óraszámot repülöd.”

Ha elsőre sikerülnek a vizsgáid… Mert a leendő pilóták mind hülyék és meghúzzák őket a vizsgákon, igaz? Szép feltételezés… Miért ne sikerülne elsőre? Tanulni kell és kész. Mondani könnyű, igen! Megvalósítani könnyű? Nem! Akinek nincs ideje tanulni el se kezdje inkább.

A gyakorlati vizsga pedig közel nem olyan szívás, mint az manapság egy autós B jogsinál. Ott tudjuk, hogy megy a kaszálás és csak akkor mehetsz át ha megkened a vizsgabiztost. Hányás ez a rendszer és a hozzáállás.  A repülésnél más a szitu.

1. Addig az oktató nem enged vizsgázni, amíg nem látja, hogy sikeresen meg fogod majd csinálni.
2. Én a gyakorlati vizsgára úgy emlékezek vissza, mintha egy ismerőst elvittem volna repülni.
3. Semmi szopatás nem volt, tök jó fejek a vizsgabiztosok. Az elméletnél meg teszt van és számítógép értékel. Ismét kizárt a szándékos szívatás.

A további költségek a cikkben jól le vannak vezetve, annyi érdekességgel, hogy többnyire euróban vannak az árak, amit nem értek. Magyarországon vagyunk, tudtommal még nem alap fizetőeszköz az euró. Az más dolog, hogy a két említett repülőiskola euróban számol, mert főként külföldi növendékekből élnek. Nem lett volna baj, ha végig forintban közlik a költségeket, sebaj, legalább gyakorolja az olvasó egy kicsit a matekot.

A saját géppel kapcsolatos költség levezetések szintén megfelelőek. Nagyjából évi 1 millió körüli összeggel kell számolni egy motoros gépnél a fenntartási költséget akkor is, ha egy órát nem repül. De ahogy említettem, az első években, sőt valószínűleg soha nem lesz szükség arra, hogy saját gépe legyen egy hobbi pilótának. Anélkül is nagyszerűen lehet repülni és élvezni ezt a szabadidős tevékenységet.

Hogyan szedd össze a PPL árát?

Lássunk még pár gondolatot, hogy miként érdemes erre a közel 2 milliós befektetésre gondolni, ha valóban motoros képzésre vágyunk a vitorla vagy motoros vitorla helyett. A PPL képzés nagyjából 6-12 hónap alatt végezhető el kényelmesen.

Tudok olyat, aki 3 hónap alatt tolta le, sőt a hazánkba érkező török növendékek 1 hónap alatt is teljesítik, de ez már nem egészséges. Amit egy hónap alatt megtanul valaki, azt igen hamar el is felejti. Kell idő, hogy a tudás ülepedjen, ezért az arany középút 6-9 hónap.

Meg lehet csinálni 1,5-2 év alatt is, ilyen pilótát is ismerek. A lényeg, hogy ne fussunk ki az időből. Ha sikeres hatósági elméleti vizsgát tettél, akkor 2 éved van a gyakorlati vizsgáig.

Számoljunk most csak 1 évvel. Az havonta 180 ezer forint. Ennyit kell elő teremteni ha most azonnal belevág az ember és elkezdi a képzést. Előny, hogy a legtöbb iskolánál lehet részletekben fizetni, hiba lenne a legelején beletenni az 1,8 millát, hiszen ki tudja velünk is mi történik idő közben, ami miatt meg kell szakítani egy pár hónapra a képzést.

Ha valaki eldönti, hogy PPL pilóta lesz és kezdetben gyűjtöget 1-2 évig (és utána 1 év alatt csinálja végig a képzést), akkor már 2-3 évvel lehet számolni összességében, ami havi szinten 50-75 ezer forintot jelent. Ennyit kell keresni pluszba és félre rakni. Havonta.

Havi 50 ezer plusz és 3 év múlva motoros PPL pilóta lehet belőled. Gazdagnak és luxusnak mondható az, ha valaki havi 50 ezret félre tud tenni? Nem hinném. Teljesíthető? Igen. Könnyen? Nem biztos. Sokaknak ugyanis gond, hogy ennyit félre tegyenek. De a lehetőség megvan rá. Hogyan?

Úton a siker és gazdagság felé

Új dolgokat kell tanulni, el kell hinni, hogy képes vagy többet keresni. Két éve Brian Tracy, a világ legismertebb motivációs előadója itt volt Budapesten és tartott egy egész napos előadást “Hogyan duplázd meg a jövedelmed?” címmel. Elmentem, végig figyeltem, jegyzeteltem és azóta abban a szellemben élem az életem. Mára elértem, hogy kétszer többet keresek, mint akkoriban. Nem volt könnyű, de folyamatosan napi szinten tanultam és a mai napig tanulok új dolgokat, ami előre visz. Türelmesnek kell lenni. A sikert és a nagy pénzt mindenki azonnal akarja. Hagyni kell időt mindennek. Amit az emberi elme képes kigondolni, azt elérheted.

Ki kell mozdulni a komfortzónából, tenni kell, küzdeni kell a sikerért, ezt bizonyára mindenki tudja. Csak az a baj, hogy sokan még ma is jajgatnak, hogy miért nem lehetséges a cél elérése. Ha állandóan csak a kifogásokat keresed, hogy miért nem sikerülhet valami, akkor ne várd, hogy jobb lesz az életed. Én évi több 100 ezret költök azért, hogy új dolgokat tanulhassak, olyan emberektől, akik előttem járnak és mutatják az utat egy jobb és sikeresebb élet felé.

Te követsz ilyen embereket? Tanulsz tőlük? Hány könyvet olvasol el havonta? Hány órányi oktatóvideót nézel meg vagy oktatóanyagot hallgatsz havonta a példaképeidtől, mestereidtől?  Teszel azért, hogy sikeresebb gazdagabb ember legyél? Ha igen, akkor Gratulálok! Hamarosan Neked is eljön az idő, amikor elkezdheted a pilótaképzést. Ha nem, akkor azt javaslom, hogy kezdj egy máshogy gondolkodni és tanulni, fejlődni.

Egy érdekesség.

A PPL pilótaképzés 10 éve is kb. 1,8 millió volt és ma is ennyibe kerül. Nem lett drágább, miközben az átlagfizetések nőttek. Azaz elmondható, hogy olcsóbb a repülés, mint 10 éve. Ráadásul ma egyre több olyan terület, olyan új szakma van, amiből pénzt lehet csinálni. Itt az online világ, a lehetőségek határtalanok, soha nem volt olyan könnyű meggazdagodni, mint manapság. Csak nyitott szemmel kell járni és kitartóan tenni az ügy érdekében.

Útravalónak pedig néhány könyv, ami nekem sokat segített a személyes és anyagi fejlődésemben:

Napoleon Hill – Gondolkodj és gazdagodj (alapmű)

Brian Tracy – A siker kézikönyve

Szabó Péter – Állj félre a saját utadból + Van élet a halál előtt

Online biznisz indításhoz, hogy akár egy éven belül meg tudd keresni az 1,8 millió forintot:

Várhegyi Tamás – Első milliód az interneten

Szőke András, Domán Zsolt – Online vevőszerzés csúcsra járatva