Mi történik, ha átesik egy repülőgép?

Átesés.Egy szó, aminek hallatán reszket az utazóközönség és görcsbe rándul még a pilóta növendékek üres gyomra is. Nem véletlen, hogy így gondolunk rá, hiszen az esés, átesés negatív szó, ami sokaknál egyenlő a bukással. Mit lehet tenni ellene és kell-e egyáltalán félni tőle? Ennek járunk utána egy picit a következő percekben.

A repülőgép átesése a legtöbbször nem olyan vészes jelenség, mint sokan gondolják. Általában csak fejben létezik a félelem, ahogy Rolinál is, aki épp a PPL kiképzése során parázott egy kicsit ettől a jelenségtől. Nézd meg a videót, kiderül, hogy ő hogy élte át ezt a képzelt traumát.

(ha értesülni akarsz az új videókról, akkor kattints ide a YouTube csatorna feliratkozáshoz)

Hogyan alakul ki az átesés?

Fussuk át gyorsan az átesés elméleti hátterét, kisgépes repülésnél maradva. Egy kétszemélyes, egymotoros repülőnek, akárcsak a többi gépnek, felhajtóerőre van szüksége, hogy a levegőbe emelkedjen és ott maradjon.

A felhajtóerőt a szárnyak termelik, a körülötte kialakuló áramlásnak köszönhetően. Ha ez az áramlás megszűnik, akkor a szárny és ezzel együtt a gép átesik. Ehhez kellően le kell lassítani a repülőt és a kritikus értékig kell növelni a szárny állásszögét.

Ekkor megtörténik az átesés, amely során picit leadja a gép az orrát (a mai gépek közel nem mennek még át zuhanásba), sebességet gyűjt, újra kialakul az áramlás a szárny körül, és ismét biztonsággal repül a repülő.

Az átesést tehát leginkább szándékosan lehet előidézni, repülés közben több dolgot el kell rontani, hogy átessen a gép.

Minden repülés áteséssel ér véget!

Egy helyzetben viszont szükséges végrehajtani az átesést. Leszálláskor lényegében földközelben átejtjük a gépet, nem véletlenül hallani néhány videón sípoló hangot a földet érés előtt.

Ez az átesésjelző hangja, ami figyelmezteti a pilótát, hogy rövidesen bekövetkezik az átesés. Leszálláskor viszont pont nem baj, ha megszólal. A lényeg, hogy ekkor lehetőleg minél közelebb legyünk a földhöz, különben magasról hullik le a gép, mint egy száraz füge.

Az átesés tehát közel sem olyan vészes, mint sokan azt elsőre gondolják. Ha a valóságban is meg akarod tapasztalni, akkor gyere a Pilótaszemmel legújabb programjára, amely általában mindig teltházas, a résztvevők pedig imádják, főleg a repülőgép vezetés részt. Az alábbi keretes részben találod a további infókat!

Érdekel a pilótaképzés?
Akkor a Pilóta leszek könyvben mindenre megtalálod a választ! Most egy rakás bónuszt is kapsz hozzá! Klikk a könyvre és nézd meg a részleteket!

Érdekel a könyv!