Amikor a növendék pilóta elveszíti szüzességét

Vannak az ember életében piros betűs napok, amelyekre mindig is emlékezni fog az élete során. Ezekhez rendszerint valamilyen komoly élmény köthető, hiszen lényegében életünk végéig kitörölhetetlenül él az emlékezetünkben. A növendék pilóták a pilótaképzés során eljutnak egy bizonyos óraszámig, amikor már egyedül repülhetnek.

Az én életemben ez 2014. január 13-án jött el. A 45 órás képzés felénél, 22 óránál jött el az a pillanat, amikor már semmilyen oktatói segítség nem volt mellettem. Korábban kb. 50 felszállásom volt már vitorlázógépen, ott is közel voltam már az egyedül repüléshez. A vitorlaüzem viszont nekem túl lassú volt, emiatt elkezdtem a PPL képzést motoros vitorlázón.

Az SF25 Falke örök kedvenc gép marad, hiszen ezen a típuson repültem életemben először egyedül. Milyen az, amikor nem ül mellettem senki? Sokkal jobb, mint az korábban a fülembe tették. 2004 nyarán ugyanis egy nagy tudású és magas beosztású ismerősöm azt mondta, hogy „Jó dolog a repülés, amíg ott ül melletted az oktató, de amikor egyedül kell menni…”. Húú hát az milyen nagy dolog és ezt ép eszű ember számára teljesíthetetlen. Nekem ez jött át ebben a két mondatban.

Érdekel a pilótaképzés?
Akkor a Pilóta leszek könyvben mindenre megtalálod a választ! Most egy rakás bónuszt is kapsz hozzá! Klikk a könyvre és nézd meg a részleteket!

Érdekel a könyv!

Ez sajnos évekig ott pörgött a fejemben és eltántorított attól, hogy rá merjem venni magam arra, hogy megtanuljak repülőgépet vezetni. Aztán egy másik mondat megfordította ezt bennem, de erről most nem mesélek hosszan, a Megvalósult pilóta álmok könyvben megtalálod a teljes élettörténetemet és még 11 pilótatársamét.

Szóval milyen is az első egyedül repülés? Leírhatatlan, megfogalmazhatatlan, átadhatatlan. A repülő a megszokotthoz képest jobban emelkedik, hiszen egy emberrel kevesebb ül benne, százalékosan ez pedig sokat számít a tömegben. Végre te vagy az ura a gépnek és amikor túl vagy az első néhány iskolakörön akkor az önbecsülésed is az egekben lesz, hogy ez az, igen, megcsináltam! Ha át akarod élni ezt az élményt, akkor a következő nyílt napon minden információt megkapsz ahhoz, hogy miként kell elindulni és sikeresen végigmenni a hobby vagy hivatásos pilótakarrier útján.