Felvételi 2018 – így lehetsz légiforgalmi pilóta

Tegnap este kiderültek a 2018-as felvételi ponthatárok. Lássuk mennyi pont kell sokak álom szakmájához.

Köztudott, hogy itthon Nyíregyházán van egyetemi keretek között zajló pilótaképzés, amely érettségivel elérhető. Létezik posztgraduális képzés is idehaza, de a 18 évesek számára ez nem opció.

A Nyíregyházi Egyetem hivatásos repülőgépvezető szakán idén 281 pontra volt szükség a sikeres felvételihez. Az 500-as skálán ez némileg több, mint 50%. 50 százalék nem sok. Általában ennyi kell egy-egy felmérőn a 2-es jegyhez.

Nem leszólni akarom ezzel a képzést, de vegyük észre, hogy nem kell hiper-szuper tanulmányi átlag, hogy bekerüljünk ide. Bő 10 éve, amikor engem felvettek a BME közlekkarra, bekerülni nem volt nehéz, bent maradni már annál inkább.

Érdekel a pilótaképzés?
Akkor a Pilóta leszek könyvben mindenre megtalálod a választ! Most egy rakás bónuszt is kapsz hozzá! Klikk a könyvre és nézd meg a részleteket!

Érdekel a könyv!

Nekem szerencsére sikerült, de a 400 fős évfolyam két év alatt felére ritkult. Hogy a repülőgépvezetői szakon milyen a lemorzsolódási arány arról jelenleg nincs információm, azonban itt is igaz, hogy bent maradni nehezebb, mint bekerülni.

Pilótából manapság világszerte hiány van, ahogy erről már írtam korábban.

Azok akik bekerülnek az egyetemre és végig is csinálják, ők szinte biztos, hogy sikeresen el fognak tudni helyezkedni egy légitársaságnál.

Hogyan finanszírozható a képzés?

Bár az államilag támogatott képzés megszűnt a szabolcsi megyeszékhelyen, aggodalomra nincs ok. Van Diákhitel2, amelyből finanszírozható a képzés kb. 16 millió forintos díja. Ne kezdj el káromkodni és ne essen le az állad, tudom, hogy ez nem kevés pénz.

A pilóták viszont igen komoly kezdő fizetéssel indulnak a pályán, ezt követően pedig gyorsan tud nőni a zsebre rakható összeg. A Diákhitel2-t 40 éves korban kell elkezdeni visszafizetni, ráadásul 0% a kamat. Azaz ezt inkább kölcsönnek, mintsem hitelnek nevezném.

Ha már hitel. Kétféle van belőle: jó és rossz hitel.

Az emberek többsége a rosszat szokta választani: hitel autóra, nyaralásra, egyéb technikai eszközre. Ezeket lehetőleg kerülni kell, mivel nem hoz semmit, csak viszi a pénzt.

A jó hitelt ezzel szemben felvehetjük pl. pilótaképzésre. Ami 5-10 év után nemhogy viszi a pénzt, de komoly bevételt termel nekünk. Ugyanígy lehet felvenni hitelt egy új vállalkozáshoz, ami x év után a felvett összeg többszörösét termeli vissza nyereségbe.

Ne a pénz motiváljon!

Aki 22-23 évesen bekerül egy Airbus vagy Boeing jobb ülésébe, ő 30 éves korára kényelmesen visszafizeti ezt a diákhitelt, úgy, hogy mellette igen jó életszívonalon él. Ezt követően pedig még komolyabb életszínvonalon tud élni.

Ha valakit viszont csak a pénz miatt motivál ez a szakma, inkább felejtse el.

Csak idő kérdése, hogy mikor fog kiégni és keresni valami más szakmát. Bizonyos szint, életszínvonal felett a pénz ugyanis már nem motivál.

A pilótaképzés tehát manapság pénz nélkül is elérhető, a siker kulcs sokkal inkább az elhivatottság, a tudás, a szorgalom, a folyamatos tanulni vágyás és az alázat. Ha ezek megvannak, akkor jó eséllyel tudja elérni egy fiatal a kisgyerekkori álmát. Hajrá nekik, az égnek szüksége van rájuk!

Érdekel a pilótaképzés?
Akkor a Pilóta leszek könyvben mindenre megtalálod a választ! Most egy rakás bónuszt is kapsz hozzá! Klikk a könyvre és nézd meg a részleteket!

Érdekel a könyv!