5 hasznos mobil app hobbi pilótáknak

Mára már nem csak árban, hanem tudásban is utolérték a mobilok a nagy teljesítményű számítógépeket. A zsebünkben igen komoly tudású hardver is lapulhat, amelyre csak a megfelelő mobil app szükséges és máris könnyebb dolgunk van a repülések során. Vegyük sorra azt az öt területet, ahol én is folyamatosan használom az alábbi programokat.

Időjárás

Az időjárás nagy úr a repülésben. Aki nem veszi komolyan, könnyen áldozatául eshet. Az elmúlt időszakban több olyan halálos baleset is történt, amelyet az időjárás okozott. Komolyan kell venni és komolyan kell felkészülni.

Azonban nem csak a felkészülés során, hanem indulás előtt vagy útvonalrepülés közben is érdemes figyelemmel kísérni.

3000 lábig többnyire van mobilnet, így gond nélkül tudjuk nézni az időjárási adatokat.

Az Időkép app-on főként az élő radarképet és a webkamerákat szoktam figyelemmel kísérni. Budapest környéki repülések során érdemes a Dunakanyarban lévő kamerákat nézegetni, ezek ugyanis magasan vannak elhelyezve. Ezzel máris képet kaphatunk arról, hogy a valóságban milyen magasan van a felhőalap vagy mennyire párás az idő, milyen a látótávolság.

(ha értesülni akarsz az új videókról, akkor kattints ide a YouTube csatorna feliratkozáshoz)

Térkép/navigáció

A VFR repülések során a pilóta tanfolyamon tanítottak alapján papírtérkép segítségével kell tájékozódni. Azonban semmi nem tiltja, hogy néha segítségül hívjunk bizonyos szoftvereket, amelyek GPS alapon működnek.

Nem egyszer hallottam már olyan esetet, hogy úgy eltévedt egy-egy pilóta, hogy fogalma sem volt hol van pontosan. Ilyenkor bőven elegendő a Google térkép app megnyitása és máris látjuk, hogy melyik település van a közelünkben. A papírtérképen megkeresve máris láthatjuk, hogy a berajzolt nyomvonalhoz képest ez hol helyezkedik el, innen már könnyű visszatalálni az eredeti útvonalhoz.

Ha hajlandóak vagyunk fizetni is pár tízezer forintot, akkor az AirNav Pro szoftver komoly segítségünkre lesz.

Az útvonaltervezés gyerekjáték vele, repülés közben pedig folyamatosan látjuk a kerülendő légtereket. Ezen felül sok hasznos dolgot tud, melyről egy külön bejegyzést is lehetne írni. Lehet fogok is. 🙂

Az Air Nav Pro alternatívája lehet a Skydemon, amely nem egyszeri díjért, hanem havi vagy éves előfizetés keretében használható. Próbáld ki mindkettőt és amelyik jobban tetszik azt használd.

Számológép

Azt gondolhatjuk, hogy egy számológép app nem olyan nagy szám, sőt alapból is van a telefonra telepítve. Ez igaz, viszont a TimeCalc program hasznosnak bizonyul, ha órákat és perceket kell összeadogatni a logbookban.

A hatvanas számrendszert ugyanis elég ritkán használjuk, emiatt könnyen elszámíthatjuk magunkat. A fenti app segítségével viszont simán megküzdhetünk ezzel a problémával.

Sportkamera vezérlő

Ha videóra kívánjuk rögzíteni a repüléseinket, akkor a legjobb megoldás, ha sportkamerát használunk. Bár egyre több a jó és látványos videó, idehaza még többnyire rosszul beállított felvételeket találni a neten. Sokat kitakar egy-egy személy vagy alkatrész, ferde a kép stb. Emiatt jó, ha még a földön ellenőrizzük, hogy mit fog rögzíteni a készülék.

Általában minden gyártónak van saját applikációja, amely WiFi-n kommunikál a kamerával, az élőképet pedig a telefon képernyőjén láthatjuk. Ezzel a maximum pár perces művelettel könnyedén beállíthatjuk, hogy pontosan azt vegyük fel, amit akarunk. Ezáltal jobb, minőségibb felvételeket tudunk megosztani a nagyközönséggel.

Képszerkesztő

A mai csúcs mobilok már olyan képeket készítenek, hogy lényegében felesleges vinni magunkkal fényképezőt. A mobilos fotózás nagy előnye, hogy megfelelő szoftverekkel igen gyorsan és látványosan retusálhatjuk a képeinket.

Az egyik legsokoldalúbb ingyenes app a Snapseed, amellyel akár szarból várat is építhetünk. Már ami a fotókat illeti. Természetesen fontos, hogy alapvetően is jó, nem szembe napos, becsillanós fotókat készítsünk. Amennyiben ez már adott, akkor pár perc munka a Snapseeddel és posztolhatjuk is a nyálcsorgató műveket.

Érdekel a pilótaképzés?
Akkor a Pilóta leszek könyvben mindenre megtalálod a választ! Most egy rakás bónuszt is kapsz hozzá! Klikk a könyvre és nézd meg a részleteket!

Érdekel a könyv!